مهارت گوش دادن یکی از مهارتهای ارتباطی است که میتواند روابط بین فردی، کاری و تحصیلی را بهبود بخشد. برای تقویت این مهارت، میتوانید از راههای زیر استفاده کنید:
- تماس چشمی خود را حفظ کنید. این کار نشان میدهد که به طرف مقابل توجه دارید و از صحبتهای او قدردانی میکنید.
- مراقب و آرام باشید. سعی کنید هنگام گوش دادن، حالت بدن و صورت خود را باز و دوستانه نگه دارید و علائم عصبانیت، عجله یا خستگی نشان ندهید.
- ذهن آزاد داشته باشید. سعی کنید پیشداوری یا قضاوت در مورد طرف مقابل یا موضوع صحبت نکنید و به صورت بیطرفانه به پیامهای او گوش دهید.
- به کلمات گوش دهید و سعی کنید آنچه گوینده می گوید را به تصویر بکشید. این کار به شما کمک میکند تا پیام را بهتر درک و حفظ کنید.
- حرف طرف مقابل را قطع نکنید و “راه حل های” خود را تحمیل نکنید. اجازه دهید طرف مقابل صحبتهای خود را به پایان برساند و سپس بازخورد مناسب بدهید.
- منتظر بمانید تا طرف مقابل مکث کند و آنگاه سوالاتی را که برایتان پیش آمده است را بپرسید. سوالات خوب میتوانند نشان دهند که شما به صحبتهای طرف مقابل علاقمند هستید و همچنین به شما کمک کنند تا پیام را بهتر فهمیده و تأیید کنید.تقویت مهارت گوش دادن
- بازخورد مناسب بدهید. بازخورد میتواند به صورت کلامی یا غیرکلامی باشد. شما میتوانید با لبخند زدن، تکان دادن سر، تماس چشمی، استفاده از عبارات تأیید، جمعبندی صحبتهای طرف مقابل و نشان دادن همدلی یا همراهی، بازخورد مناسبی را ارائه دهید.
چرا گوش دادن فعال مهم است؟
گوش دادن فعال یک مهارت ارتباطی مهم است که نقش موثری در ایجاد ارتباط موفق و بهبود روابط اجتماعی دارد و به صمیمیت و همدلی میان افراد منجر میشود. گوش دادن فعال بدین معناست که با دقت و توجه کامل به آنچه که شخص میگوید، گوش دهید، آنچه را که میگوید بفهمید، به آنچه گفته میشود پاسخ دهید و درمورد آن تأمل کنید و اطلاعات را برای بعد حفظ کنید.
گوش دادن فعال مهم است چون:
- به شما کمک میکند تا پیام را بهتر درک و حفظ کنید. با گوش دادن فعال، شما میتوانید به کلمات، هدف و احساس گوینده توجه کنید و آنچه را که میگوید به تصویر بکشید. این کار باعث میشود تا پیام را عمیقتر فرا بگیرید و در حافظهتان نگه دارید.
- به شما کمک میکند تا بازخورد مناسب بدهید. با گوش دادن فعال، شما میتوانید با لبخند زدن، تکان دادن سر، تماس چشمی، استفاده از عبارات تأیید، جمعبندی صحبتهای طرف مقابل و نشان دادن همدلی یا همراهی، بازخورد مناسبی را ارائه دهید. این کار نشان میدهد که شما به طرف مقابل توجه دارید و از صحبتهای او قدردانی میکنید.
- به شما کمک میکند تا رابطه خود را با طرف مقابل بهبود بخشید. با گوش دادن فعال، شما نشان میدهید که به طرف مقابل احترام قائل هستید و علاقمند به صحبتکردن با او هستید. این کار باعث میشود تا طرف مقابل اعتماد بسپارد و خود را راحت بیند. همچنین، با گوش دادن فعال، شما میتوانید سوء تفاهمهای احتمالی را جلوگیری کنید و در صورت وجود، آنها را حل و فصل کنید.
- به شما کمک میکند تا مهارتهای دیگر را نیز تقویت کنید. با گوش دادن فعال، شما میتوانید مهارتهایی مانند تفکر انتقادی، حل مسئله، تصمیمگیری، خلاقیت و همدلی را نیز تقویت کنید. این کار به شما کمک میکند تا در محیطهای مختلف، از جمله کار، تحصیل و زندگی شخصی، موفقتر باشید.منبع
:: بازدید از این مطلب : 210
|
امتیاز مطلب : 81
|
تعداد امتیازدهندگان : 17
|
مجموع امتیاز : 17